Angielska kuchnia: trifle
MATEUSZ • dawno temuMieliśmy już danie główne, była sałatka, pora więc na deser. Dziś przyrządzimy klasyczny angielski przysmak deserowy, a mianowicie trifle.
- Składniki:
— szklanka pokruszonych biszkoptów
— 2 łyżeczki słodkiego wina lub likieru wiśniowego
— 200 g owoców (wg uznania — najczęściej używa się truskawek, jagód, malin, drobno posiekanych kawałków banana)
— 2 szklanki mleka
— 6 żółtek
— 250 g cukru
— cukier waniliowy
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Sposób przyrządzenia:
Pokruszone biszkopty ze szklanki umieszczamy w szklanej misie, a następnie polewamy alkoholem, aby dobrze nim nasiąknęły. Następnie wsypujemy do naczynia opłukane i odsączone owoce. W międzyczasie podgrzewamy mleko. Żółtka ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną. Następnie, wciąż mieszając, dodajemy gorące mleko. Uzyskaną masę stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do zgęstnienia (nie powinna się ona zagotować!). Gdy krem będzie już gotowy, nakładamy go na przygotowane wcześniej owoce z biszkoptami. Trifle można udekorować bitą śmietaną i dodatkowymi owocami. Deser ten powinno się podawać po uprzednim schłodzeniu.
- Przydatne słownictwo:
biszkopt – biscuit
łyżka stołowa – soup spoon
likier – liqueur
żółtko (jajka) – egg yolk
misa – bowl
odsączyć – to drain
gęstnieć na skutek gotowania – inspissate
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze