Angielska kuchnia: fish and chips
MATEUSZ • dawno temuZnacie już kilka idiomów z wyrazem "fish". Pora więc zrobić z tej ryby użytek i skonsumować ją razem z frytkami. Jest to znana na całym świecie potrawa, po którą codziennie sięgają miliony mieszkańców Zjednoczonego Królestwa. Jej przygotowanie zajmie nam 30 minut, a gotowe danie możemy zaserwować czterem osobom.
Co nam będzie potrzebne?
- 4 filety z dorsza
- 250g mąki
- 200ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 białko
- ziemniaki na frytki — w zależności od potrzeb (min.2 ziemniaki na porcję frytek dla osoby)
Mąkę mieszamy razem z wodą, białkiem i proszkiem do pieczenia. Najlepiej użyć do tego małej miseczki, gdyż naszym zadaniem jest uzyskanie połączenia wszystkich tych składników (do masy możemy także dolać ok.200ml piwa wedle własnego życzenia). Gdy ciasto będzie gotowe zabieramy się do przygotowania ryby (zamiast dorsza można użyć innej ryby o białym mięsie). Zaleca się posolić i popieprzyć dorsza wedle własnego uznania, następnie obtoczyć w mące i zamoczyć w przygotowanym wcześniej cieście. W taki sposób przygotowaną rybę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (ilość oleju: poziom ok. 1cm) przez ok.3 minuty z każdej strony.
Ziemniaki obieramy, czyścimy w wodzie, a następnie kroimy na kształt frytek. Pokrojone ziemniaki smażyć na rozgrzanym oleju, aż do momentu gdy nabiorą odpowiedniego koloru i staną się chrupkie.
Opcjonalnie można także przygotować tradycyjny sos tatarski. Potrzebne nam do tego będą 2 sztuki korniszonów, garstka kaparów marynowanych, 3 krople soku z cytryny oraz 200ml majonezu. Korniszony i kapary należy drobno posiekać, a następnie zmieszać razem z majonezem dodając do wszystkiego kilka kropel cytryny. Sos serwuje się w oddzielnym naczyniu.
Hope You'll enjoy it!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze