Batony zbożowe - smaczne i zdrowe



Nie możesz żyć bez batonów? Zrób je w domu i dodaj tyle pysznych i zdrowych dodatków, ile tylko chcesz. Po co kupować, skoro możesz sama przygotować słodycze, mając pewność, że nie będzie w nich nic sztucznego. To naprawdę nie jest trudne i nie trwa długo. Musisz się tylko zaopatrzyć w odpowiednie składniki.
Przygotuj:
- 2 szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki zarodków pszennych
- ¾ szklanki ziaren słonecznika
- szklankę rozgniecionych orzeszków ziemnych
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- pół szklanki miodu
- 4 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki soli
- 200 g suszonych owoców

1. Najpierw musisz rozgnieść orzeszki ziemne. Włóż je do woreczka i uderzaj młotkiem, patelnią lub kubkiem.
2. Teraz pieczenie składników na zdrowe batoniki. Do formy do pieczenia włóż orzeszki ziemne,płatki owsiane, zarodki pszenne i ziarna słonecznika. Opiekaj je około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Mieszaj co chwilę, by się nie spaliły.
3. Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia i skrop olejem.
4. Pora na karmel, który sklei zbożowe batony. Do rondelka zmieszaj cukier, miód, masło, wanilię i sól. Dokładnie mieszaj składniki doprowadzając miksturę do wrzenia.

5. Pieczone ziarna, karmel oraz suszone owoce dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
6. Ugnieć zdrowe batony za pomocą drewnianej łyżki. Składniki muszą się bardzo dobrze skleić.
7. Przyłóż papier do pieczenia i jeszcze raz dokładnie przygnieć domowe batony. W przeciwnym wypadku będą się rozpadały podczas krojenia.
8. Odczekaj 2–3 godziny, by twoje domowe słodycze zupełnie ostygły. Przełóż wszystko na deskę i pokrój na małe batoniki. Każdy z nich zawiń w folię. Smacznego!

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze