Które zboża są najzdrowsze?
10. Dlaczego pełnoziarniste jest lepsze?
Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem tkwi w tym, że przetworzone ziarna są uboższe o składniki odżywcze potrzebne organizmowi do zachowania zdrowia. Przetworzone ziarno znajdziesz w produktach takich jak biały chleb, drożdżówki, płatki śniadaniowe czy krakersy. Zawiera je również biały ryż i desery. Produkty pełnoziarniste są zdrowe, ponieważ zachowują ważne składniki odżywcze, m.in. błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej.
9. Jęczmień
Produkty zawierające jęczmień pozwalają na lepszą kontrolę cukru we krwi i wpływają pozytywnie na zdrowie serca.
8. Kasza jaglana
Kasza jaglana pełna jest witamin z grupy B (B1, B2, B6) i stanowi źródło błonnika i białka. Kasza ta zawiera również magnez, żelazo, fosfor, cynk i miedź. Z powodzeniem można ją stosować jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy makaronu oraz jako składnik sałatki warzywnej czy owocowej.

7. Brązowy ryż
Biały ryż pozbawiony jest dużej części substancji odżywczych. Brązowy ryż jednak ma mnóstwo witamin z grupy B, antyoksydantów i błonnika. Zastąp biały ryż brązowym w obiedzie lub wypróbuj sałatkę z brązowym ryżem i fasolą.
6. Gryka
W Polsce głównie wykorzystywana jako materiał do produkcji kaszy gryczanej czy płatków gryczanych, jest źródłem białka cenniejszego od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi.
5. Kuskus
Kuskus jest lekki i puszysty, i świetnie smakuje z warzywami gotowanymi na parze. Kuskus ma niewielką ilość tłuszczu oraz jest źródłem białka, błonnika, niacyny i fosforu.
4. Komosa ryżowa
Komosa ryżowa jest bogata w białka, żelazo, zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik. Komosą ryżową można zastąpić ziemniaki czy makaron w obiedzie lub użyć jej jako składnika w sałatce z warzywami i orzechami.
3. Dziki ryż
Dziki ryż ma mnóstwo witaminy B i błonnika. Ryż ten jest uniwersalny i świetnie sprawdza się jako składnik obiadu. Możesz również przygotować sałatkę z dzikiego ryżu, łososia i szczypiorku.
2. Owies
Owsianka to prosty sposób na włączenie pełnych ziaren do diety. Ważna jest dla serca, ponieważ zawiera antyoksydanty nazywane awentramidami, które chronią ten narząd. Zaczynaj więc dzień owsianką z jabłkami i cynamonem.

1. Pełnoziarnista pszenica
Wybieraj pieczywo z pełnoziarnistej pszenicy, a z łatwością wprowadzisz do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej pszenicy, gdyż produkty wieloziarniste lub pszeniczne mogą być przetworzone i pozbawione wartości odżywczych pełnych zbóż.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze