Sok winogronowy poprawia pamięć
PAULA • dawno temu

Picie soku z winogron może zmniejszyć lub nawet cofnąć utratę pamięci, sugeruje nowe badanie. Naukowcy z University of Cincinnatiprzeprowadzili badanie na 12 pacjentach, w wieku między 75. a 80. rokiem życia, którzy cierpieli na wczesne zaniki pamięci. Podawano im przez okres 12 tygodni naturalny 100% sok z winogron.
Podczas badania podzielono uczestników na dwie grupy – jedna otrzymywała sok, a druga nie.
Jednocześnie stale monitorowano pamięć ochotników za pomocą testów w postaci zadawania materiałów do nauki, czy ułożonych w określonej kolejności przedmiotów, które uczestnicy mieli za zadanie potem odtworzyć.
Wyniki wykazały znaczną poprawę pamięci u osób pijących sok z winogron, uprawianych w regionie Concord w New Hampshire, USA.

Eksperci wierzą, iż efekt ten jest spowodowany specyficznymi właściwościami przeciwutleniaczy zawartych w tych fioletowych owocach.
Według Roberta Krikoriana z University of Cincinnati,sok z winogron korzystnie wpływa na pamięć, co udowadnia badanie, bowiem u uczestników przyjmujących sok nastąpiła poprawa pamięci krótkoterminowej, przestrzennej oraz tej niewerbalnej.
Wyniki badań są bardzo zachęcające i z pewnością w dalszej perspektywie będą one zgłębione, dodaje.
Zwyczajne i proste wypicie soku winogronowego może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie pamięci u starzejącej się części populacji. Badanie dostarcza również argumentów sugerujących, iż spożywanie bogatych w antyoksydanty owoców i warzyw oraz naturalne 100% soki z nich, może pomóc zachować funkcje poznawcze i spowolnić utratę pamięci u niektórych populacji.

Inne amerykańskie badanie, opublikowane w 2006 r. przez zespół naukowy z Vanderbilt University, odkryło, że częste picie soków z owoców i warzyw może znacznie obniżyć ryzyko wykształcenia Alzheimera. Badanie to przeprowadzono na 2000 uczestników, których obserwowano przez kolejne 10 lat.
Osoby, które konsumowały napoje z warzyw lub owoców więcej niż trzy razy w tygodniu, miały o 76%niższe ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Źródło: abczdrowie.pl

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze