6 powodów dla których warto pić wodę z kranu
DANUTA CAPIGA • dawno temuBez wody nie ma życia. Każdy człowiek powinien dziennie dostarczyć organizmowi 30 mililitrów wody na każdy kilogram masy ciała, zatem np. osoba o wadze 60 kilogramów powinna wypijać każdego dnia ok. 1,8 litra wody.


Bez wody nie ma życia. Każdy człowiek powinien dziennie dostarczyć organizmowi 30 mililitrów wody na każdy kilogram masy ciała, zatem np. osoba o wadze 60 kilogramów powinna wypijać każdego dnia ok. 1,8 litra wody.
Woda z kranu nie cieszy się w Polsce dobrą opinią. Polacy nie mają zaufania do jej jakości i uważają, że w przeciwieństwie do butelkowej, nie jest przeznaczona do picia i może zagrażać zdrowiu.
Woda z kranu zawiera całą gamę potrzebnych dla naszego organizmu mikroelementów i makroelementów, jest uzdatniana głównie przez ozonowanie w połączeniu z filtrami węglowymi, co zapewnia wystarczające oczyszczenie ze związków organicznych i usunięcie chorobotwórczych bakterii, a jednocześnie pozostawia w wodzie pożyteczne pierwiastki.

Czym woda mineralna różni się od wody kranowej?
Często niczym a nawet może być gorszej jakości. Poza tym picie wody z kranu to nie tylko kwestia zdrowia, ale też sporych oszczędności, zarówno pieniędzy jak i czasu. To również krok w stronę ochrony środowiska. Plastikowe butelki ulegają rozkładowi w bardzo długim procesie.
Zdecydowanie niechęć do picia wody z kranu związana jest z zapachem i smakiem. Rury doprowadzające wodę do konsumenta często podatne są na korozję i w wodzie mogą pojawiać się związki żelaza. Żelazo samo w sobie jest pożyteczne, ale obniża walory smakowe i wizualne. Tak samo chlor, który używany jest do uzdatniania wody.

Jeśli nasza kranówka ma niezadowalający smak, można użyć filtrów z wkładem żywicy jonowymiennej lub węgla aktywowanego. Dobrym rozwiązaniem jest też stosowanie dzbanków z filtrami.
Istnieje też pogląd, że filtrowanie lub gotowanie wody z kranu to wręcz działanie niewskazane. Woda z kranu posiada całą gamę potrzebnych dla naszego organizmu mikro – makroelementów i nie powinniśmy ich usuwać. Przed wypiciem jej bezpośrednio z kranu należy spuścić jej pierwszą partię, gdyż długo zalegająca w rurach może być niezbyt przyjemna w piciu.
Znawcy zapewniają, że kranówka nie różni się od tej butelkowej i że woda w Polsce jest bezpieczna. Ponadto każda kropla z wodociągów spełnia restrykcyjne normy, nie tylko krajowe, ale i normy UE i można ją pić bez ryzyka.
Źródło: informacja prasowa Marek Mazur

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze