Smaczny i zdrowy mus jabłkowy
ALICJA • dawno temuMasz chęć na małe „co nieco”? Dobrze trafiłaś. Poniżej przepis
na smaczny mus jabłkowy. Zawiera sporą dawkę witaminy C, która postawi cię na
nogi. Szczypta cynamonu poprawi
trawienie, a brak cukru sprawi, że uczta dla podniebienia nie wpłynie na twoje
kształty.
Jak zrobić mus jabłkowy?
- 1 kg kwaśnych jabłek, umytych, obranych i podzielonych na ćwiartki (nie zapomnij usunąć gniazd nasiennych),
- niepełna szklanka wody,
- 25 g fruktozy lub 3 łyżki gęstego soku z jabłek,
- starta skórka z cytryny,
- 2 goździki,
- Laska cynamonu lub szczypta cynamonu mielonego.
Sposób przyrządzenia
1. Do garnka włóż jabłka, zalej je wodą. Dodaj skórkę z
cytryny, goździki, fruktozę i dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Gotuj przez kwadrans na małym ogniu od czasu do czasu
mieszając, po czym ostudź w kąpieli wodnej.
3. Zmiksuj całość na jednolitą masę, jeśli pozostały jakieś
większe kawałki jabłek.
4. Przełóż zawartość do słoiczków i zakręć. Przechowuj w
lodówce lub w piwniczce, jeśli posiadasz.
Możesz również nie studzić musu, przełożyć do słoiczków i
zakręcić pokrywki. Wtedy zassą się i dłużej postoją. Mus znakomicie smakuje
jako dodatek do tostów, naleśników, ryżu, makarony czy jako dodatek do
szarlotki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze