Mus jabłkowy
KAROLINA • dawno temuWraz z rosnącą temperaturą na pewno zauważyłaś, że zmienił ci się apetyt na różne potrawy. W zapomnienie odchodzą ziemniaki z dodatkiem sosu albo dość tłuste kotlety schabowe. W naturalny sposób znacznie częściej mamy ochotę zjeść coś lżejszego i zielonego. Z tego też powodu tak bardzo smakują nam nowalijki, a młode ziemniaczki z koperkiem stanowią prawdziwą ucztę. Niestety, tak jak przechodzi nam ochota na tłuste potrawy, tak miłość do słodyczy nie słabnie przez okrągły rok nawet na chwilę. Jest to szczególnie trudne, zwłaszcza że w trakcie lata bardzo zależy nam na tym, by dumnie prezentować szczupłą sylwetkę nie tylko na plaży, lecz również w zgiełku wielkiego miasta. Co możemy zrobić, by nie odmawiać sobie na okrągło przyjemności? Otóż z pomocą przychodzą nam tutaj lekkie desery, których przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a ich wyjątkowy smak na długo zagości w naszej pamięci. Nie trać zatem okazji i poznaj nasze propozycje lekkich deserów, a także wypróbuj poniższy przepis na wyśmienity mus jabłkowy.
Lekkie desery
Mało jest osób, które potrafią przyznać się do tego, że nie gustują w deserach. Pyszne ciasta, których zapach roznosi się po całej okolicy albo lody chłodzące nasze rozgrzane ciało w trakcie trwania upałów złamią nawet największego entuzjastę zdrowego żywienia. Co zrobić w takiej sytuacji, gdy mimo wielkiej ochoty na słodycze mamy także ogromną nadzieję na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów? Te ciężkie chwile pomogą nam przetrwać lekkie desery. Dietetyczne desery jest nieraz znacznie prościej przygotować niż ich zawierające mnóstwo kalorii odpowiedniki. Przydają się do tego zwłaszcza sezonowe owoce, których latem jest nie tylko bardzo dużo, lecz także są one wartościowe i stosunkowo tanie. I tak warto zwrócić tu uwagę na truskawki. Wcale nie musisz dodawać do nich śmietany, a odrobina chęci pozwoli ci przygotować z nich świetny koktajl albo też gaszący pragnienie sorbet. Bardzo łatwo możesz także połączyć truskawki i inne sezonowe owoce razem z kolorowymi galaretkami. Czasami wystarczy tylko wymieszać ulubione owoce, jak agrest, maliny bądź ananas, by przygotować wyśmienitą sałatkę owocową. Jednymi z najbardziej cenionych owoców w Polsce są jabłka. Są one nie tylko bardzo zdrowe, lecz także posiadają wiele zastosowań kulinarnych. Jeżeli chcesz wyglądać zniewalająco, wystarczy, że zamienisz tort śmietankowy na wyśmienity przecier jabłkowy. Przygotowanie musu z jabłek jest dziecinnie proste i nie wymaga właściwie żadnego nakładu czasowego. Nie masz pojęcia, jak zrobić mus jabłkowy? Przeczytaj poniższy przepis, a bez żalu zrezygnujesz z ulubionych ciast.
Przepis na mus jabłkowy
Do zrealizowania przepisu na mus jabłkowy będziesz potrzebowała:
- 1 kg jabłek,
- cukru,
- soku z cytryny,
- cynamonu.
Sposób przygotowania:
Jabłka należy obrać ze skórki i wyciąć z nich nasiona. Następnie kroimy owoce na dość małe kawałki. Możemy je skropić odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały. Następnie do rondelka wlewamy około 1/3 szklanki wody i wrzucamy do niego pokrojone jabłka razem z odrobiną cynamonu do smaku. Garnek przykrywamy i dusimy jabłka przez około 15 minut do czasu, aż będą rozgotowane. Jeżeli mus posiada zbyt rzadką konsystencję, zdejmujemy pokrywkę, by odparować wodę. Kolejnym krokiem jest dodanie do jabłek cukru, jeżeli będą one dla nas zbyt kwaśne, i zamknięcie ich w słoikach.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze