Składniki:
3 kilo jabłek, 6 łyżek czubatych cukry, sok z 1/2 cytryny jeżeli będzie za słodkie, szklanka wody.
Jak przyrządzić?
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Dzielimy na ósemki. Wsypujemy do brytfanki lub garnka z grubym dnem. Zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Jak jabłka troszkę zmiękną to dodajemy cukier. Gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli jabłka będą za słodkie (ale to według uznania) to dodajemy sok z cytryny. Potem miksujemy bardzo dokładnie. Przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 10 minut.
Potrzebne przybory:
Brytfanka, mikser lub blender.
Jak podawać?
Jako dodatek do szarlotki, na chleb. Jako deser dla dzieci z przybraniem bitej śmietany.
Uwagi:
Zamiast miksować można przetrzeć przez sito. Można również dodać do jabłek cynamon.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | yorkshre |