Zapiekanka z ryżu na słodko - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 torebka ryżu (120g),
- 2 łyżki masła,
- 2 żółtka,
- 250 ml śmietany,
- duża garść rodzynek,
- 40g migdałów (łuskanych lub płatków),
- 60g skórki pomarańczowej w syropie,
- cukier,
- cynamon,
- sól.

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Rodzynki zalać wrzątkiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek, w miarę możliwości, wcierać partiami ryż. Dodać pokrojoną bardzo drobno skórkę pomarańczową, rodzynki i drobno pokrojone migdały. Dodać niewielką ilość cynamonu i część śmietany. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem kamionki lub naczynia żaroodpornego. Powierzchnię pokryć resztą śmietany. Zapiekać w temp. ok. 220st.C przez 20 - 30 min.

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne lub kamionka, a reszta jak kto woli.

Jak podawać?

Może stanowić danie główne, ale można ją zjeść np. na kolację.

Uwagi:

Bakalie można właściwie dodawać według uznania, ale nie należy przesadzać, zwłaszcza ze skórką pomarańczową, bo zapiekanka będzie za słodka (chyba, że ktoś tak lubi).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje2-4 porcje
Kalorycznośćśrednio dużo
AutorAgniesia

Zapiekanka z ryżu na słodko: Podobne przepisy

Zapiekanka z ryżu na słodko: wypróbuj również

Powiązane Tematy