Składniki:
- 1 torebka ryżu (120g),
- 2 łyżki masła,
- 2 żółtka,
- 250 ml śmietany,
- duża garść rodzynek,
- 40g migdałów (łuskanych lub płatków),
- 60g skórki pomarańczowej w syropie,
- cukier,
- cynamon,
- sól.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Rodzynki zalać wrzątkiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek, w miarę możliwości, wcierać partiami ryż. Dodać pokrojoną bardzo drobno skórkę pomarańczową, rodzynki i drobno pokrojone migdały. Dodać niewielką ilość cynamonu i część śmietany. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem kamionki lub naczynia żaroodpornego. Powierzchnię pokryć resztą śmietany. Zapiekać w temp. ok. 220st.C przez 20 - 30 min.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne lub kamionka, a reszta jak kto woli.
Jak podawać?
Może stanowić danie główne, ale można ją zjeść np. na kolację.
Uwagi:
Bakalie można właściwie dodawać według uznania, ale nie należy przesadzać, zwłaszcza ze skórką pomarańczową, bo zapiekanka będzie za słodka (chyba, że ktoś tak lubi).
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-4 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Agniesia |