Składniki:
Ciasto:
- 4 jaja,
- 200 g mąki /może być też kukurydziana - ciasto będzie żółciutkie/,
- 150g cukru,
- 120g masła /roztopić i ostudzić/,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Kruszonka:
- 50g masła,
- 100g cukru lub cukru pudru,
- 100g mąki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu./ jak ktoś lubi/,
- 3/4-1 kg owoców /jabłek, gruszek, moreli, śliwek, czarnej porzeczki......../
Jak przyrządzić?
# Najpierw kruszonka-zagnieść szybciutko wszystkie składniki i włożyć do lodówki.
# Teraz ciasto-ubić białka z cukrem na sztywno, dodać żółtka, ubijać dalej, potem wlać roztopione masło i wsypać mąkę z proszkiem, DELIKATNIE wymieszać. Wylać na blachę i poukładać dość gęsto owoce, posypać kruszonką i upiec.
# można polukrować :-) 4 łyżki cukru pudru, 2łyżki mleka w proszku, 2-3 łyżki rumu i ewentualnie odrobinę ciepłej wody wymieszać i polać upieczony placuszek /lukier mojego pomysłu jeden z nielicznych które można zjeść przed polukrowaniem...../
Smacznego!
Uwagi:
Delikatnie wymieszać nie mikserem a łyżką wtedy będzie bardziej puszyste.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Offca |