Składniki:
Ciasto:
- 1,5 kg maki,
- 0,5 kostki margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody.
Orzechy prażone:
- 0,5 kostki margaryny,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki mleka,
- 30 dkg orzechów włoskich.
Mleko skondensowane słodzone (gotować przez 3 godziny).
Polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto{jajka dodać całe}, podzielić na dwie części.Na jedną część ułożyć uprażone gorące orzechy. Piec 10 min. w 160-170 stopniach.Na patelni rozpuścić składniki dodać grubo pokrojone orzechy {nie obierać ze skórki}. Uprażyć. Gorące przełożyć na jedną warstwę ciasta.
Wystudzone mleko wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto z orzechami, na to nałożyć drugie upieczone ciasto,lekko docisnąć.Polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Uwagi:
Mleko majlepiej gotować dzień wcześniej.Najlepsze jest na drugi dzień. Przechowywać w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Hanula |