Składniki:
- 1/2 pudełka serka waniliowego (lub normalnego z 1 łyżeczką cukru waniliowego),
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki mleka,
- 4 łyżki oleju,
- 10 dkg cukru pudru (do posypania),
- 2 jajka,
- 1/2 butelki oleju lub 1 kostka smalca do pieczenia,
- 1 łyżka cukru.
Jak przyrządzić?
Wymieszać mąkę z proszkiem i dodać resztę składników ugniatając ciasto (w razie lepkości dodawać mąki). Rozwałkować (na 1 cm) i robić otwory szklanką i kieliszkiem. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz i piec do złocistości. Posypać cukrem pudrem.
Jak podawać?
Najlepiej jeszcze ciepłe!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Czarna |