Składniki:
- 1 i 1/4szkl.oleju,
- 4 jajka,
- 2szkl. drobno utartej marchewki,
- 2 szkl.mąki,
- 2 szkl.cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki sody,
- rodzynki,
- orzechy (według własnego uznania).
Jak przyrządzić?
1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Dodawać stopniowo mąkę i olej.
3. Na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, rodzynki i orzechy.
Potrzebne przybory:
Mikser, duża miska, duża prostokąatna forma do pieczenia.
Jak podawać?
Dobre z serkiem waniliowym lub z lodami.
Uwagi:
Lepsze z polewą:
- 2 czubate łyżki kakao,
- 8 łyżeczek cukru,
- 2 łyżeczki masła,
- 4 łyżeczki zimnej wody.
Wykonanie:
- wszystkie składniki połączyć i gotowac na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru,
- smarować zimne ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | KAROLA |