Składniki:
CIASTO NALEŚNIKOWE:
- szklanka mleka,
- mąka (tyle, żeby ciaslo miało lejącą się konsystencję),
- sól,
- pieprz,
- zioła prozwansalskie,
- bazylia,
- olej,
- jedno jajko.
FARSZ:
- dwie parówkowe (może być inna kiełbasa),
- jedna papryka (najlepiej czerwona),
- cebulka (najlepiej młoda, "z zielonym"),
- dwa ząbki czosnku,
- ser żółty,
- koncentrat pomidorowy,
- keczup pikantny,
- można dodać swieżego pomidora,
- koperek.
Jak przyrządzić?
CIASTO:Mleko leciutko podgrzewamy, dodajemy do niego mąkę i miksujemy. W międzyczasie dodajemy jajko, sól, pieprz, zioła i kapkę oleju. Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję - jak to na naleśniki ;-). Smażymy na oleju naleśniczki.FARSZ:Kiełbasę kroimy w kostkę, podobnie paprykę. Siekamy cebulke, kroimy pomidora. Część żółtego sera kroimy w wąskie paski, resztę ścieramy (sera może być dużo, zwłaszcza jak ktoś lubi ciągnące się nadzionka ;->). Czosnek zgniatamy. Koperek siekamy.Na oleju podsmażamy kiełbasę, dodajemy paprykę, cebulkę, czosnek, koncentrat pomidorowy, trochę keczupu, dużo ziół, starty ser, część koperku. Jak się masa ładnie wymiesza, a serek zacznie ciągnąć, zdejmujemy ją z ognia.FARSZ:Farsz nakładamy na naleśniki, na nim układamy plasterki żółtego sera i sypiemy trochę koperku. Zawijamy naleśniki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy - ja zapiekałam na oko 10 minut, ale głowy za to nie dam, a mój piekarnik nawet nie pokazuje temperatury.Po wyjęciu z pieca nakładamy na talerze, polewamy keczupem i sypiemy resztą koperku.
Jak podawać?
Na ciepło, najlepiej na ciepłych talerzach.
Uwagi:
Po prostu miodzio!Wychodzi po 3 naleśniki na dwie osoby.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Porcje | 2 |
Autor | Ash |