Składniki:
- 200 ml mleka,
- 50 dag mąki,
- jajo,
- 2 dag drożdży,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- łyżka płatków czekoladowych,
- skórka starta z cytryny,
- 6 kosteczek czekolady,
- puszka moreli.
Jak przyrządzić?
Rozmieszaj drożdże i łyżkę cukru w 1/2 szkl. letniego mleka, po czym dodaj do nich mąkę, odstaw na 15 minut.Wymieszaj ze stopionym masłem, pozostałym mlekiem, łyżką cukru, 1/2 łyżeczkisoli i skórkąz cytryny, zagnieźć ciasto. Uformuj wałek i potnijna 6 części. Do każdej włóż kostkę czekolady, uformuj kulkę.Odstaw na 20 minut, zagotuj wodę w garnku, połóż na nim sito, układaj na nim bułeczkitrzymając pod przykryciem 20 minut Posyp czekoladą, obłóż morelami.
Popdawaj z sosem waniliowym: zagotuj szkl. mleka z cukrem waniliowym, utrzyj 3 żółtka z 6 łyżkami cukru pudru, wlej mleko. Podgrzewając dodaj 3 łyżki masła.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | 827 kcal.- porcja |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Ewka |