Składniki:
- 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym,
- 1 woreczek ryżu,
- 1 papryka czerwona,
- 4 jajka,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- majonez,
- sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu kroimy w drobną kosteczkę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20 minut. Paprykę kroimy również w kosteczkę. Wystudzony ryż wsypujemy do miski, dodajemy tuńczyka, kukurydzę, jajka i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy z ok 2 łyżkami majonezu (wedle uznania).
Jak podawać?
Jako przekąskę, jak również jako dodatek do kanapek.
Uwagi:
Składniki można podwoić, potroić.....
Sałatka najlepsza ok 1-2 godziny po przyrządzeniu.Doskonała na wszelkie imprezy, jak również na śniadanko i kolację.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Jussy |