Składniki:
- ziemniaki (ok. 1 kg),
- słoik ogórków konserwowych,
- cztery jajka,
- cebula dymka,
- majonez (tak ze cztery łyżki),
- bardzo dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- sól.
Jak przyrządzić?
Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać. Jaja ugotować na twardo i (o dziwo) też obrać. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, jajak dala odmiany drobno. Dodać pokrojone grubo ogórki, drobno cebulę i szczypiorek. I teraz najważniejszy składnik - sos, przyrządzany z... wody po ogórkach konserwowych, majonezu (trzeba energicznie mieszać, żeby się nie zwarzyło) i niesamowitej ilości pieprzu (ma być naprawdę ostre, po spróbowaniu rzucać na ścianę)oraz soli do smaku. Zalać sosem sałatkę, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (chociaż najlepsza jest po dłuższym okresie schładzania).
Jak podawać?
Pycha, szczególnie do grilla i pieczonych mięs.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Melisana |