Składniki:
- puszka kukurydzy słodkiej,
- mały kalafior,
- mała śmietana 12% lub jogurt naturalny,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 3 średnie pomidory,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Kalafiora rozdrobnic na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Pomidory obrać ze skórki ( najlepiej uprzednio sparzyc wrzątkiem )i pokoroić w wiekszą kostkę. Jajka rownież pokroić w kostkę . Róże kalafiora, pomidory, kukurydzę i jajka przełożyć do szkalnej miski , następnie wymieszać ze śmietana lub jogurtem naturalnym, doprawic solą i pieprzem do smaku.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, szklane naczynie, garnek.
Jak podawać?
Można ja podać na liściu sałaty. Najlepsza w porze kolacynej.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Misiunia |