Składniki:
- śledzie ala matias /najlepiej paczkowane/,
- rodzynki słodkie,
- cebula,
- majonez,
- carry.
Jak przyrządzić?
Śledzie kroimy na średnie kawałki, wkładamy do pojemnika, rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie zanim całkowicie zmiękną kroimy cebulę na bardzo drobne kawałeczki. Cebulę i odsączone miękkie rodzynki dodajemy do śledzi. Mieszamy. Następnie dodajemy majonez i 2 łyżeczki carry. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Smacznego!
PS. Po wyjęciu z lodówki może i to nie wygląda apetycznie ale gwarantuję rozkosze podniebienia gdy je jednocześnie zaatakuje pięć różnych smaków.
Potrzebne przybory:
Deseczka do krojenia, nóż do krojenia, sitko do odsączania rodzynek, łyżka do mieszania.
Jak podawać?
Na małych tależykach z białym pieczywem /może być posmarowane masełkiem co wzbogaci doznania smakowe/ i obowiązkowo napój /potrawa raczej pikantna/ najlepsze piwo dobrze schłodzone. Smacznego.
Uwagi:
Nieprzyjemny zapach rąk można usunąć albo kawałkiem cytryny albo mocno perfumowanym mydłem. Nie polecam przed lub w trakcie randki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | nasciturius |