Składniki:
- 700ml majonezu,
- 6-7 jajek,
- 2 cebule,
- puszka tuńczyka,
- 300dg żółtego ser.
Jak przyrządzić?
Jajka ugotować na twardo, a następnie oddzielić żółtko od białka, które nalezy pokroić w kostkę. Tuńczyka wylożyć na sitko i podziobać widelcem na małe kawałeczki. Ser starkować. Cebulę pokroic w kostkę. Następnie wszystkie składniki podzielić na pół (z wyjątkiem żółtka z jajka)i wrzucać wszystko do miski kolejno warstwami:
-cebula
-cienka warstwa majonezu
-tuńczyk
-cienka warstwa majonezu
-białko z jajka
-cienka warstwa majonezu
-ser
-cienka warstwa majonezu
Jeśli miska jest dośc wysko można drugi ra ułożyć takie warstwy. Na koniec najlepiej za pomocą kratki do krojenia jajek w kostkę ścierać żółtko okrężnymi ruchami i przykryć w ten sposób całą wierzchnią warstwe.
Potrzebne przybory:
Tarka do sera. Sitko do krojenia jajek w kostkę.
Uwagi:
Przepis podaway jak na średniej wielkości miskę. Sałatak jest bardzo sycąca! Polecam podawac z ciemnym chlebem. SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | Adela |