Składniki:
- serek feta 1 op.,
- szynka ok.150g,
- 2 szt. czerwona cebula (biała może być, choć wygląga mniej ciekawie),
- 350 g zielone oliwki,
- 3-4 szt. papryczka chili (konserwowa),
- 1 puszka tuńczyk w sosie własnym,
- majonez,
- jogurt naturalny.
Jak przyrządzić?
1) Fetę pokroić w grubą kostkę i ułożyć w misce.
2) Cebulę pokroić w pół-talarki i posypać na ser.
3) Tuńczyka rozgnieść i położyć na cebulę.
4) Szynkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posypać na tuńczyka.
5) Na wierzchu ułożyć oliwki i pokrojoną w kawałki papryczkę.
6) Całą sałatkę polać sosem sporządzonym z jogurtu i majonezu.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, nóż, cedzak do tuńczyka, tarka.
Jak podawać?
Jak najbardziej prosto z lodówki, przybraną liśćmi zielonej pietruszki.
Uwagi:
1. Najlepiej smakuje, gdy postoi trochę w lodówce.
2. Nie przesadzajcie z papryczką-przy 4 i tak jest ostra.
3. Tuńczyka można dodać do sosu jogurtowo-majonezowego ale ostrzegam,że sos ma wtedy szarawy i mało apetyczny wygląd:)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 porcji |
Autor | Agnieszka |