Devil (przepis własny)

Przepis kulinarny

Składniki:

- serek feta 1 op.,
- szynka ok.150g,
- 2 szt. czerwona cebula (biała może być, choć wygląga mniej ciekawie),
- 350 g zielone oliwki,
- 3-4 szt. papryczka chili (konserwowa),
- 1 puszka tuńczyk w sosie własnym,
- majonez,
- jogurt naturalny.

Jak przyrządzić?

1) Fetę pokroić w grubą kostkę i ułożyć w misce.
2) Cebulę pokroić w pół-talarki i posypać na ser.
3) Tuńczyka rozgnieść i położyć na cebulę.
4) Szynkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posypać na tuńczyka.
5) Na wierzchu ułożyć oliwki i pokrojoną w kawałki papryczkę.
6) Całą sałatkę polać sosem sporządzonym z jogurtu i majonezu.

Potrzebne przybory:

Deska do krojenia, nóż, cedzak do tuńczyka, tarka.

Jak podawać?

Jak najbardziej prosto z lodówki, przybraną liśćmi zielonej pietruszki.

Uwagi:

1. Najlepiej smakuje, gdy postoi trochę w lodówce.
2. Nie przesadzajcie z papryczką-przy 4 i tak jest ostra.
3. Tuńczyka można dodać do sosu jogurtowo-majonezowego ale ostrzegam,że sos ma wtedy szarawy i mało apetyczny wygląd:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje8 porcji
AutorAgnieszka

Devil (przepis własny): Podobne przepisy

Devil (przepis własny): wypróbuj również

Powiązane Tematy