Składniki:
- 30 dag mąki,
- 4 żółtka,
- 25 dag margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Jak przyrządzić?
Zarobić jak ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Włożyć do lodówki na 30 min.
Ubić pianę z 4 białek, dodając po trochę 20 dag cukru.
20 dag posiekanych orzechów włoskich, słoik powideł śliwkowych.
Dwie części ciasta rozwałkować i przenieść na blachę. Posmarować każde ciasto połową powideł śliwkowych. Na to wyłożyć po połowie białek i posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp.180oC. Zmniejszyć ogień i piec raczej wysuszając wierzch ciasta około 40-50 min. Gdy ciasto wystygnie posmarować masą i przykryć drugim ciastem.
Masa:
0,5 litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru. Aromat migdałowy, 2 żółtka, 25 dag margaryny.
Odlać trochę mleka, wsypać mąkę, wbić żółtka. Rozmieszać i wlać do gotującego sie mleka – ostudzić. Do ciepłego włożyć margarynę i ucierać, aż do rozpuszczenia. Przełożyć ciasto i odstawić w chłodne miejsce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Małgoska |