Sk艂adniki:
- 1 kg zeberek wieprzowych,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 szt. swiezego chilli,
- 10 szt. mlodych cebulek
- 2-3 lyzki stolowe swiezego, startego imbiru,
- 5 gwiazdek anyzu,
- 2/3 szklanki miodu,
- 1 lyz.stol. cynamonu,
- 1 lyz.stol. sosu sojowego lub magi,
- mieszanka ostrych przypraw w proszku.
Jak przyrz膮dzi膰?
Umyte zeberka wlozyc do plastikowego worka,wlac olej,sos sojowy(magi) i mniejsza czesc miodu,dodac pokrojone swieze chilli, mlode cebulki i starty imbir, dosypac gwiazdki anyzu oraz cynamon. Zawiazac worek, pokuciac,czyli dobrze pomieszac i odstawic na 20 min. Nastepnie przesypac wszystko z worka do brytwanki i przykryc folia aluminiowa. Wlozyc na 1 godz. do rozgrzanego wczesniej piekarnika (ok.200C). Po godzinie wyciagnac brytwanke, sciagnac folie aluminiowa i posypac zeberka mieszanka ostrych przypraw w proszku oraz polac pozostala czescia miodu. Wlozyc ponownie do piekarnika na 20min, ale tym razem bez przykrycia(foli aluminiowej).
Potrzebne przybory:
Piekarnik, brytwanka i folia aluminiowa.
Jak podawa膰?
Podawac z pieczywem i lampka dobrego, bialego, wytrawnego wina!
Uwagi:
Nie daje sie ani grama soli!!! I nie martwcie sie nie beda za slodkie od miodu!!!
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednio du偶o |
Autor | Pschemazzz i Megi |