Składniki:
- 1/2 litra piwa jasnego (ale bez przesady.. nie polecam zbyt jasnego),
- 1 jajo (całe),
- 2 łyżki cukru mniej więcej,
- goździki, cynamon, cukier waniliowy jeśli ktoś lubi pachnące.
Jak przyrządzić?
Jajko z cukrem ubić mikserem na kremową pianę w wysokim, pojemnym naczyniu.
Jeśli ma być z cukrem waniliowym to do ubijania dodać go jak gust sugeruje.
Piwo zagrzać dość mocno (ma w garnku "szumieć") NIE ZAGOTOWAĆ! (samo, z goździkami czy cynamonem).Ubijając ciągle jajko wlewać powolutku piwo. Robi się duuużo piany :) stąd wysokie naczynie do ubijania.
Potrzebne przybory:
Mikser/trzepaczka do piany, wysoki garnek.
Jak podawać?
Na pewno w kuflu/kubku z uchem bo gorące:)Gdy przygotowujemy większą ilość dla wielu gości to można podawać jak poncz.
Uwagi:
Najlepiej pić od razu gorące. Na zimę, na przeziębienia idealne. Rozgrzewa doskonale.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 1 porcja |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | dot |