Składniki:
- 2-3 duże ziemniaki,
- 1 średnie pętko podwawelskiej,
- 2-3 cebule,
- 1l wody,
- 1 szklanka mąki,
- vegeta do smaku,
- czerwona papryka słodka lub ostra jak kto lubi.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroimy w kostkę, kiełbasę i cebule też.Ziemniaki, cebule i kielbasę wrzucamy do garnka zalewamy częścią wody dodajemy vegettę i paprykę gotujemy na wolnym ogniu.
Jak juz ziemniaki bedą miękkie robimy ciasto z maki i wody.
Ciasto ma być dość gęste,nakładamy na talerz i nożem wrzucamy skrawki ciasta do gularzu.Gotujemy jeszcze chwilkę.
Jeśli bedzie zbyt gęste można dolać wody. Doprawiamy do smaku vegetta i papryką.
Potrzebne przybory:
Garnek, nóż, deseczka lub talerz do ciasta z mąki.
Jak podawać?
Samą bez dodatkow jest bardzo syta i smaczna.
Uwagi:
Zupa gularzowa ma być gęsta.
Jeśli ktoś lubi ostre potrawy to polecam paprykę ostrą lub chili.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Gośka |