Składniki:
- szklanka ryżu,
- 3 papryki najlepiej kolorowe,
- cebula,
- czerwona fasolka z puszki,
- kukurydza z puszki,
- sałatka selerowa w słoiczku,
- sól, pieprz i majonez.
Jak przyrządzić?
Gotujemy ryż a następnie odstawiamy go do wystygnięcia.W tym czasie kroimy paprykę i cebulkę.Odsączamy kukurydzę i fasolkę, najlepiej przpłukać je wodą.Tak samo postępujemy z sałatką selerową.Następnie siekamy ale nie za mocno sałatkę selerową.Wszystko wsypujemy do miski i dodajemy ostudzony ryż.Przyprawaimy solą i pieprzem.Dodajemy majonez i dokładnie mieszmy.Pozostawimy w lodówce do schodzenia.
Potrzebne przybory:
Garnek, łyżka drewniana, deska do krojenia, misa, nóż, pojemnik do schłodzenia sałatki.
Jak podawać?
Z chlebkiem i masełkiem.Doskonale także smakuje z pieczonym kurczakiem zamiast ziemniaczków.
Uwagi:
Szczególnie polecam sałatkę selerową ponieważ ma niesamowity smak i doskonale pasuje do tych składników.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Beatka |