Składniki:
- 400 g mąki,
- 100 g masła,
- 150 ml mleko,
- 30 g drożdży,
- płaska łyżeczka soli (niekoniecznie),
- łyżeczka cukru,
- 1-2 łyżki oliwy.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiewamy na stół. W środku robimy wgłebienie gdzie wlewamy część mleka (nie za zimne, żeby drożdże się rozpuściły) i wsypujemy sól (opcjonalnie), cukier, masło (najlepiej roztarte na tarce z dużymi oczkami) i drożdże (również roztarkowane). Zagniatamy po części dolewając resztę mleka i oliwę. Ugniatamy, ugniatamy aż zagnieciemy... W trakcie możemy dodać oliwy. Im więcej oliwy tym ciato bedzie bardziej chrupie a później twarde, więc nie przesadzajcie. Ciasto musi mieć idealnie plastyczną konsystencję. Dzielimy na 4 części. (dół - góra, dół - góra, w sumie 2 calzone ;). Rozwałkowujemy i gotowe. Czasami przed zagniecieniem dodaje łyżkę kminku. Zapach i smak niezapomniany ;) Bon apetit!
Potrzebne przybory:
Stół, wałek, tarka.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | 450 kcal / porcja |
Autor | Vincent |