Składniki:
- zsiadłe mleko,
- mąka,
- jajko,
- soda lub proszek do pieczenia,
- olej do smażenia,
- sól,
- cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Od zsiadłego mleka odlewam serwatkę /lub nie w zależności od ilości mleka/ dodaję do niego łyżeczkę sody oczyszczanej /mniej więcej na 3/4 l mleka/, jajko i sól. Mieszam i dodaję tyle mąki aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Pozostawiam na ok.20 minut aby dojrzało. Na dość głęboki rozgrzany olej kładę łyżką rozmieszane ponownie ciasto i smażę racuszki. Gorące posypuję cukrem pudrem. Smacznego.
Jak podawać?
Racuchy układam stopniowo na półmisek i posypuję cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.Obok przygotowany dzbanek herbaty,kakao lub kompotu oraz kubeczki. iiiiiNie było konieczności podawać potrawy do stołu. Ze stołu kuchennego w wakacje przy moiej czwórce wnucząt znikają z kuchni tak szybko,że nie zdążą ostygnąć.
Uwagi:
Często zdaża się że pozostała resztka mleka lub nie dało przegotować się i zważyło. Nie pozbywam się takiego mleka , lecz robię z niego pyszne racuszki. Jeśli widzę, że mleko nie da się pregotować, specjalnie zostawiam na zsizdłe.Racuszki są pyszne na zimno i na gorąco.Jeśli ciasto nie zbyt rozlewa się, to wyrastają na prawie 2cm.
Robię wtedy mniejsze, aby były takie na 1 kęs.Łatwiej wtedy połączyć pracę przy komputerze i zaspokojenie głodu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Stefania |