Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- duży por,
- średnio duża cebula,
- 2 jajka,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Jeśli ziemniaki są wielkie, to należy najpierw przekroić je wzdłuż, a następnie pokroić na 4-5mm plasterki. Rozgrzac dobrze oliwę na patelni w taki sposób, by dobrze przykryła jej dno. Wrzucamy na ną pokrojone ziemniaki i przykrywamy szczelną pokrywą, tak by od razu zaczęły sie dusić. Czasem musimy do nich zajrzeć i zamieszać, by sie nie przypaliły. Gdy nasze kartofelki sie podsmażają i miękną kroimy por. Odkrajamy te nieładne końcówki i kroimy ją najpierw wzdłuż a następnie w takie półtalarki ok 3mm grubości. Cebulkę, nie za duża kroimy w dość drobną kostkę. Gdy ziemniaki są już zrumienione i miękkie wlewamy do nich ok 50 ml wody, by powstrzymać przyrumienianie się. Pora i cebulkę wrzucamy na nie i nie mieszamy. Nakrywamy pokrywką i czekamy aż zmiękną i puszczą wodę. Wystarczy na to 5 min. Następnie mieszamy wszystko i smazymy jeszcze do momentu by cebula zeszkliła się a pora była miękka. Na sam koniec dodajemy 2 jajka i mieszamy wszystko. Jajka powinny się tylko dobrze ściąć. Wszystko doprawiamy do smaku pieprzem i solą według uznania.
Potrzebne przybory:
Duża patelnia, nóż, drewniana łopatka.
Jak podawać?
Jest to danie proste i nie ma w nim nic szczególnego. Ale za to smaczne. Jeśli chcemy, to możemy na to wlać kilka dużych kropel śmietany. Doskonałe zamiast zwykłego puree do ryb. Jako kolacja świetnie smakuje z alzackimi winami Pinot Blanc i Gewurztraminer lub jakim kolwiek innym białym półwytrawnym ale o lekkim smaku.
Uwagi:
Polecam czerwoną cebulę, gdyż jest słodsza. Można dodać kapary.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Autor | Jose Da Gamba |