Składniki:
- 100g wędzonego boczku,
- 60g masła,
- 150g cebuli,
- ok. 1kg mięsa (wołowego, cielęciny lub wieprzowiny),
- 180g kiełbasy,
- 140g zielonej papryki,
- 60g pomidorów,
- 12g mielonej papryki,
- sól, czosnek.
Jak przyrządzić?
Na tłuszczu podsmażyć boczek i pokrojoną cebulę aż się zarumieni. Dodać mieloną paprykę i pokrojone na drobne kawałki mięso, opiec je a później wrzucić ząbek czosnku i delikatnie podlać wodą i dusić na wolnym ogniu. Gdy stanie się już nieco miększe, dodać pokrojoną w talarki kiełbasę, pomidory i zieloną paprykę i dusić aż całość będzie miękka. Jeśli istnieje taka potrzeba, można zagęścić mąką i kwaśnym mlekiem.
Jak podawać?
Węgrzy podają Tokány z gotowanymi ziemniakami lub kluskami, rzadziej z ryżem.
Uwagi:
Istnieją różne odmiany Tokány'a. Mieloną paprykę, kiełbasę i boczek zastępuje się czasem dużą ilością pieprzu, który nadaje smak całej potrawie. Najbardziej wykwintny jest natomiast Tokány a la Gundel, który przygotowuje się z polędwicy zmieszanej z gęsimi wątróbkami podlewanej niewielką ilością wytrawnego wina, zaś obok cebuli i papryki dodaje się do niego gotowane szparagi, zieloną fasolę i groch wraz z duszonymi pieczarkami i pietruszką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | sporo |
Autor | KASIA |