Składniki:
- 4 kromki pszennego chleba
- 50 g przerośniętego boczku w cienkich plastrach
- 4 pomidory
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 jaja
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- biały pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Jak przyrządzić?
Kromki chleba opiec lekko z obu stron, nie rumieniąc ich. Plastry boczku wysmażyć na patelni, a kiedy staną się chrupiące, przełożyć na ogrzany talerz i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Umyć pomidory i pokroić na 16 plastrów. Kromki posmarować pastą zrobioną z 1 łyżki masła i musztardy. Obłożyć plastrami pomidorów. Do tłuszczu wysmażonego z boczku dodać pozostałe masło, roztopić je. Jaja rozmącic z mlekiem, dodając sól i pieprz; wylać na gorący tłuszcz na patelni. Jajecznicę podzielić na 4 porcje i ułożyć na chlebie z pomidorami. Każdą porcję obłożyć 2 plasterkami chrupiącego boczku, posypać szczypiorkiem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 1 porcja - 340 kcal |
Autor | natalka |