Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka,
- 2 żółtka (które zostaną z jajek na pianę bezową),
- 6 łyżek wody,
- 1 szkl. cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5 szkl. mąki,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 margaryna,
- dżem lub powidła,
- bakalie,
- tabliczka czekolady.
Beza:
- 10 dag kokosu,
- 2 białka,
- 3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Żółtka, wodę, cukier i kakao utrzeć, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Roztopioną margarynę lekko ostudzić i połączyć z utartym ciastem. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ok 2 łyżki cukru, połączyć z ciastem. Dodać bakalie. Ciasto wlać do prostokątnej blachy, nasmarowanej uprzednio tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na ciasto układać dżem małymi kupkami.
Beza: białka ubić na sztywno z cukrem i połączyć delikatnie z kokosem. Bezę nakładać na wcześniej ułożony dżem. Piec ok 40 min w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto polac roztopioną czekoladą. Życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
Nie wymaga szczególnych narzędzi.
Jak podawać?
Najlepiej do kawy ale nie tylko.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | Zocha |