Obieranie kokosa
DAMIESA • dawno temuW supermarketach ten egotyczny owoc spożywczych można dostać praktycznie przez cały rok, więc zamiast kupować go w formie „zapuszkowanej” dużo lepiej jest zdecydować się na ten w czystej postaci i samemu zabrać się za jego przyrządzenie. Potrawy z dodatkiem kokosa nabierają bowiem subtelnego, słodkiego aromatu. Tylko jak go obrać?
Dla niektórych może to być nie lada problem.
Pierwszym krokiem jest wywiercenie na jego bokach dwóch otworków, przez które wylejemy sok. Można to zrobić np. za pomocą korkociągu do wina. Kolejny krokiem jest włożenie owocu do rozgrzanego piekarnika. Taki zabieg sprawa, że kokos staje się bardziej miękki, a więc łatwiej się do niego zabrać. Owoc należy rozłupać na pół. Może to zrobić za pomocą dużego noża lub po prostu użyć tłuczka do mięsa, którym silnie uderzając w szczytową część kokosa, powinniśmy łatwo rozbić łupinę na pół. Na koniec pozostanie jedynie obranie owocu i pokrojenie go w zależności od tego, do czego zamierzamy go użyć.
Potrawy z kokosa
Owoc nadaje się zarówno jako dodatek do deserów, jak i jako panierka do mięsa czy ryb. Stosować go także warto jako składnik drinków, orzeźwiających owocowych shak’ów czy ciasteczek typu „kokosanki”. Wiórkami można także zdobić ciasta.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze