GotowaniePrzepisyKurczak po tajsku

Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku
Karolina
15.02.2012 00:20, aktualizacja: 15.02.2012 01:20

Z kuchnią jest trochę tak, że jeżeli już ktoś zasmakował emocji związanych z poznawaniem jej tajników, zawsze będzie czuł niedosyt i ciągle pragnął nowych przygód z nią związanych. Tyczy się to zarówno osób ograniczających się do rozsmakowywania się w nowych smakach, jak i zwolenników samodzielnego przyrządzania potraw. Przygoda z kuchnią może trwać całe życie, bo każdy przepis może posiadać unikatowe innowacje, a każda kuchnia świata kryje w sobie niesamowite bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Co pewien czas zauważyć można wzrost zainteresowania danym gastronomicznym zakątkiem naszego globu. I tak w ostatnim czasie mieliśmy do czynienia ze znaczną popularnością kuchni japońskiej, a zwłaszcza jej czołowym daniem, jakim jest sushi, czy niesłabnącym od kilku lat uznaniem kuchni włoskiej bądź kuchni francuskiej. Ciekawą propozycją zarówno dla konsumentów, jak i domorosłych kucharzy jest kuchnia tajska. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz ją odrobinę bliżej, a także dowiesz się, jak przyrządzić kurczaka po tajsku.

Z kuchnią jest trochę tak, że jeżeli już ktoś zasmakował emocji związanych z poznawaniem jej tajników, zawsze będzie czuł niedosyt i ciągle pragnął nowych przygód z nią związanych. Tyczy się to zarówno osób ograniczających się do rozsmakowywania się w nowych smakach, jak i zwolenników samodzielnego przyrządzania potraw. Przygoda z kuchnią może trwać całe życie, bo każdy przepis może posiadać unikatowe innowacje, a każda kuchnia świata kryje w sobie niesamowite bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Co pewien czas zauważyć można wzrost zainteresowania danym gastronomicznym zakątkiem naszego globu. I tak w ostatnim czasie mieliśmy do czynienia ze znaczną popularnością kuchni japońskiej, a zwłaszcza jej czołowym daniem, jakim jest sushi, czy niesłabnącym od kilku lat uznaniem kuchni włoskiej bądź kuchni francuskiej. Ciekawą propozycją zarówno dla konsumentów, jak i domorosłych kucharzy jest kuchnia tajska. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz ją odrobinę bliżej, a także dowiesz się, jak przyrządzić kurczaka po tajsku.

Przepis na kurczaka po tajsku

  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwę,
  • 2 papryczki chilli,
  • świeżą kolendrę,
  • 1 łyżkę brązowego cukru,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 1 limonkę.

Kolejnym krokiem jest dodanie do całości łyżeczki brązowego cukru, a także liści umytej i posiekanej kolendry. Ostatnim etapem przygotowywania kurczaka po tajsku jest dodanie szklanki mleka kokosowego. Musimy jeszcze danie smażyć przez około 5-7 minut, aby sos, jaki powstał, zredukował się. Potrawę serwujemy po uprzednim dodaniu soku z limonki i przyozdobieniu rukolą.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także