Składniki:
CIASTO:
- 3 szkl mąki,
- 15 dag cukru,
- 4 dag drożdży,
- 10 dag margaryny,
- 2 żółtka,
- 1 szkl mleka,
- olejek pomarańczowy.
MASA SEROWA:
- 2 imperiale,
- 15 dag cukru,
- 3 jajka,
- 2 białka (pozostałe z ciasta),
- 5 dag masła,
- bakalie.
KRUSZONKA:
- 0,5 szkl mąki,
- 4 dag masła,
- 3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże wyrosną połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta, im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie pulchniejsze. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 min. W tym czasie przygotować masę serową: masło zmiksować z cukrem dodając po jednym żółtku i po łyżce imperialu (jeśli do ciasta użyjemy twaróg to trzeba go najpierw zmielić). Z pięciu białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą serową, dodać bakalie. Przygotować kruszonkę: masło i cukier roztopić w garnku, następnie wsypać mąkę i wymieszać, ciasto powinno się kruszyć. Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie przełożyć je na blachę wysmarowaną tłuszczem a na nie wylać masę serową. Na sam koniec posypać kruszonką. Piec ok 60 min w temp 200 stopni. Smacznego.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z ciepłym mlekiem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | Zocha |