Sery świata – może kawałek Pijanej Kozy?
SABINA STODOLAK • dawno temuWbrew nazwie, żadna koza nie cierpi na nadmierną wesołość podczas dojenia mleka na ten ser. Nazwa pochodzi od tego, że ser namacza się w czerwonym winie typu Doble Pasta na 48 – 72 godzin.
Jak w większości najlepszych wynalazków kulinarnych, także ten kozi ser prawdopodobnie powstał przypadkiem. Rolka sera musiała spaść do beczki z winem, a kiedy po dwóch dniach znaleziono ser okazało się, że jest on wyśmienity w smaku.
SerDrunken Goat jest delikatny w smaku o kremowej, pozbawionej grudek konsystencji i lekko owocowym aromacie. Queso de Cabra al Vino polecany jest zarówno miłośnikom koziego sera, jak i tym, którzy swoją przygodę z kozim serem dopiero rozpoczynają.
Drunken Goat jest serem (jak większość serów kozich) dość kosztownym – jego cena to ok. 90 zł za kilogram.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze