Przepis na sos winegret
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/sos-winegret-45cc4ef2b3a60b898be,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Sos winegret pasuje idealnie do wszystkich sałatek. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Świetnie nadaje się również do marynowania kurczaka, ryb, owoców morza czy cielęciny. Sprawdź co powinno się znaleźć w sosie winegret, by wszystkie twoje dania podbijały serca.
Przygotuj:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki wrzącej wody
- ¼ szklanki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- ¼ szklanki drobno posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki drobniutko posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczkę soli
- ¾ łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki sosu chili
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Krok 1
Przygotowanie sosu winegret polega oczywiście na zmieszaniu wszystkich składników. Zrób to w blenderze. Nie dodawaj tylko wody i oliwy.
Krok 2
Kiedy wszystkie produktu dokładnie się ze sobą połączą, dodaj oliwę i wrzącą wodę. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Ten pyszny sos do sałatekmożesz przechowywać w słoiku do 5 dni. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze