Przepis na sos winegret
OLIWKA . • dawno temuSos winegret pasuje idealnie do wszystkich sałatek. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Świetnie nadaje się również do marynowania kurczaka, ryb, owoców morza czy cielęciny. Sprawdź co powinno się znaleźć w sosie winegret, by wszystkie twoje dania podbijały serca.
Przygotuj:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki wrzącej wody
- ¼ szklanki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- ¼ szklanki drobno posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki drobniutko posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczkę soli
- ¾ łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki sosu chili
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Krok 1
Przygotowanie sosu winegret polega oczywiście na zmieszaniu wszystkich składników. Zrób to w blenderze. Nie dodawaj tylko wody i oliwy.
Krok 2
Kiedy wszystkie produktu dokładnie się ze sobą połączą, dodaj oliwę i wrzącą wodę. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Ten pyszny sos do sałatekmożesz przechowywać w słoiku do 5 dni. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze