Bez tego dania Boże Narodzenie nie będzie świętem, czyli jak przyrządzić pyszny, tradycyjny bigos?
JOANNA HIRSZLER • dawno temu • 2 komentarzeNiektóre dania są tak charakterystyczne dla grudniowych świąt, że ich nieobecność mogłaby odebrać niezwykły klimat towarzyszący Bożemu Narodzeniu. To właśnie dlatego, bigos musi w tym roku znaleźć się na twoim stole. Zobacz krok po kroku, jak przyrządzić tę pyszną potrawę świąteczną!
Przygotowanie bigosu jest bardzo proste. Wystarczy, że pokroisz wszystkie składniki i będziesz je dusić na wolnym ogniu. Pamiętaj tylko, że potrawa ta najlepiej smakuje kilka dni po ugotowaniu. Najlepiej będzie, jeśli taki domowy bigos przygotujesz 2–3 dni przed świętami.
Do przygotowania bigosu potrzebne ci będzie:
- pół główki małej kapusty;
- 1,5 kg kiszonej kapusty;
- suszona gruszka;
- kminek;
- cząber;
- ziele angielskie;
- jałowiec;
- cukier;
- 500 g kiełbasy;
- 500 g boczku wędzonego;
- 500 g golonki;
- 500 g mięsa z dzika;
- 1 cebula;
- 12 borowików;
- sól i pieprz do smaku;
- 10 śliwek wędzonych.
I jak ci smakuje taki tradycyjny bigos?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze