Właściwości dyni
DAMIESA • dawno temuAmerykanie przyrządzają ją w Halloween na szereg różnych sposobów. U nas kultura ta nie jest tak popularna, niemniej jednak ten pokaźnych rozmiarów owoc warto wpleść do swojego menu, a powodów jest kilka. Dynia bowiem to istne źródło witamin.
Dynia właściwości
Niedoceniana w polskiej kuchni, skrywa w sobie całe bogactwo składników odżywczych, jakich nasz organizm potrzebuje. Przede wszystkim zawiera witaminy z grupy B, a także A, PP i E, zwaną często witaminą młodości, oraz takie pierwiastki, jak żelazo, magnez, cynk, fosfor i potas. Owoc dyni jest także źródłem betakarotenu i błonnika. Zawarta w nim lecytyna wspomaga układa nerwowy.
Właściwości pestek dyni
Wiele korzyści przynosi także jedzenie pestek dyni. Mają one bowiem pozytywny wpływ na kondycję naszych włosów i paznokci, a także przyczyniają się do zachowania prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Ponadto dynia zapobiega powstawaniu miażdżycy i prostaty.
Jakby tego było mało, warto wiedzieć, że dynia jest mało kaloryczna (w 100 g znajduje się tylko ok. 15 kcal). Należy więc wpisać ją na listę zakupów, jeśli wybieramy się do sklepu po składniki naszej nowej diety. Podobnie jak arbuz, dynia składa się w 90% z wody, więc jedząc ją szybko, odczuwamy przyjemne uczucie pełności w żołądku i nie przybywa nam dodatkowych centymetrów tu i ówdzie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze