Zupa z dyni na mleku
PATRYCJA • dawno temuDynia pojawia się w jadłospisie dziecka po 6. miesiącu. Zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu oraz potasu. Ponadto bogata jest w witaminy: A, C i witaminy z grupy B. Dlatego nie ma co się dziwić, że jest częstym składnikiem zupek i deserków dla dzieci. Dziś przepis na domową zupkę dyniową na mleku. W sam raz dla dzieci, które ukończyły 8. miesiąc życia.
Przepis na zupę z dyni
Przygotuj:
- 0,5 l mleka modyfikowanego (już po rozrobieniu z wodą; mleko przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu),
- troszkę ponad szklankę wody,
- świeżą dynię,
- szczyptę soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- ok. 4–5 łyżek kleiku ryżowego.
Sposób przyrządzenia:
Zagotuj wodę ze szczyptą soli. Wrzuć na wrzątek pokrojoną w kostkę dynię i krótko gotuj (do czasu, aż dynia zmięknie). Po ugotowaniu odcedź ją. Przelej mleko do rondelka i wrzuć do niego ugotowaną dynię. Posłodź zupkę cukrem i zagotuj. Następnie zdejmij z gazu i odstaw by ostygła. Przed podaniem zmiksuj na jednolity krem.
Kleik ryżowy dodajemy w celu zagęszczenia zupki.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze