Wegetarianizm a ciąża
BEATKA • dawno temuKobiety w ciąży będące na diecie wegetariańskiej najczęściej straszone są poważnymi niedoborami żelaza, co może skutkować anemią. Anemia w ciąży jest poważnym problemem. Oczywiście, nie wszystkie kobiety w ciąży, które nie jedzą mięsa, cierpią na niedobory żelaza. Faktem jednak jest, że najlepiej przyswajalnym żelazem jest żelazo hemowe znajdujące się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Z kolei żelazo niehemowe, które można znaleźć w natce pietruszki, w czerwonej fasoli, soi, ciecierzycy, jest trudniej przyswajalne przez organizm człowieka.
Anemia u kobiet w ciąży
Czy anemia w ciąży jest przypadłością jedynie kobiet wegetarianek? Nie. Anemia spowodowana niedoborami żelaza jest tak samo częsta u pań jedzących mięso, jak i u pań wegetarianek. Wegetarianie z reguły dbają o urozmaicenie posiłków. Tym samym dostarczają więcej żelaza niż osoby przebywające na diecie mięsnej. Mimo że żelazo niehemowe jest trudniej wchłaniane, do organizmu trafia w dużo większych ilościach.
Niedokrwistość w ciąży może być też wywołana niedoborami witaminy B12. Witamina B12 uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Występuje ona w produktach pochodzenia zwierzęcego: w mięsie, drobiu, rybach, jajkach, mleku i produktach mlecznych. Witamina B12 spotykana jest też w grzybach. Wegetarianie muszą dbać o odpowiednio zbilansowaną dietę, która pokryje ich zapotrzebowanie na witaminy.
Ciąża u wegetarianek
Ciąża u każdej kobiety wymaga dużej uwagi. Wegetarianizm w ciąży jest jednak dodatkowym bodźcem do pilnowania diety. Każda kobieta powinna zrobić badania, które wykryją ewentualną niedokrwistość. Warto rozróżnić tutaj pojęcie wegetarianizmu i weganizmu. Wegetarianki nie jedzą mięsa. Spożywają za to produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, nabiał, jajka itd. Weganki nie jedzą ani mięsa, ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też są one bardziej niż wegetarianki narażone na dolegliwości w ciąży.
Oprócz uzupełniania żelaza i witaminy B12, warto dbać o ilość kwasu DHA dostarczanego do organizmu. Kwas DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, to rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3. Odpowiada on za kształtowanie mózgu i oczu dziecka. Kwas DHA znajduje się w jajkach, siemieniu lnianym, oleju rzepakowym i sojowym. Kobiety wegetarianki muszą zadbać o to, by w ich diecie znalazły się witaminy D, B12, B6, żelazo, cynk, wapń. Niezwykle trudno jest samej ułożyć jadłospis tak, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Warto więc udać się do dietetyka po poradę.
Dieta wegetariańska, dobrze ułożona, ma wiele zalet. Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, na cukrzycę, kamicę nerkową, osteoporozę, nowotwory. Kobiety, które zrezygnowały z mięsa rzadziej cierpią na stan przedrzucawkowy, który oznacza niedotlenienie łożyska. Kobiety znajdujące się na diecie wegetariańskiej łatwiej utrzymują wagę ciała. Dlatego też szybciej pozbywają się nadwagi po ciąży i łatwiej wracają do formy. Zachcianki w ciąży nie muszą dotyczyć tylko słodyczy. Niekiedy organizm domaga się mięsa. Być może jest to oznaka małej ilości białka. Warto więc wsłuchiwać się w sygnały wysyłane przez organizm.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze