10 powodów, dla których powinnaś przejść na wegetarianizm
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuPrzejście na wegetarianizm jest korzystne nie tylko dla środowiska, ale również dla twojego organizmu. Wiele osób po zmianie diety obserwuje spadek wagi, poziomu cholesterolu i cukru we krwi, a także zmniejszone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Zdrowa dieta wpływa również na poprawę urody. Poznaj 10 największych zalet wegetarianizmu.
Wegetarianizm a zdrowie
Spożywanie znajdujących się w mięsie i nabiale tłuszczów nasyconych podnosi poziom cholesterolu we krwi, który z kolei przyczynia się do chorób serca. Porzucenie mięsa automatycznie obniża ryzyko problemów sercowo-naczyniowych.
Wegetarianie i weganie rzadziej cierpią na nadciśnienie niż osoby lubujące się w mięsie – dowodzą badacze. Wynika to z niższej wagi i większej ilości konsumowanych owoców i warzyw.
Stosowanie diety wegetariańskiej pomaga zapobiegać zespołowi metabolicznemu, czyli szeregowi czynników ryzyka powiązanych z cukrzycą typu 2, udarem mózgu i chorobami serca. Okazuje się, że unikanie mięsa i drobiu prowadzi do niższego ciśnienia oraz poziomu cukru i trójglicerydów we krwi, a także do mniejszego obwodu talii.
Amerykańscy badacze odnotowali związek pomiędzy dietą wegańską a zmniejszonym ryzykiem wszelkiego rodzaju guzów. Odkryli oni także, że wegetarianie doświadczają mniejszej ilości nowotworów przewodu pokarmowego, a weganie – nowotworów kobiecych.
Co więcej, spożywanie większej ilości warzyw i owoców, czyli produktów bogatych w błonnik, oznacza mniej zaparć i poprawę funkcji trawiennych.
Wegetarianizm a organizm
Duże, 5-letnie badanie ujawniło, że osoby stroniące od mięsa posiadają niższe BMI od ludzi wszystkożernych, a weganie znacznie rzadziej od nich cierpią na otyłość. W innym eksperymencie udowodniono, że osoby otyłe i z nadwagą, które stosują dietę wegetariańską, tracą więcej kilogramów niż ludzie jedzący mięso (chociaż obie grupy spożywały taką samą ilość kalorii).
Wegetarianizm jest doskonałą receptą na problemy ze skórą. Owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste napełniają organizm antyoksydantami, które neutralizują wolne rodniki. W ten sposób na dłużej zapomnisz o zmarszczkach, brązowych plamach i innych oznakach starzenia się skóry.
Specjaliści potwierdzają, że wskutek wykluczenia mięsa z diety, pachniemy bardziej przyjemnie i atrakcyjnie dla płci przeciwnej.
Wprowadzenie do diety znacznej ilości owoców i warzyw przyczynia się do poprawy nastroju. Z badań naukowych wynika, że każda dodatkowa porcja tych wartościowych produktów prowadzi do wzrostu dobrostanu psychicznego, osiągającego szczyt przy 7 porcjach dziennie.
Szpinak, jarmuż, fasola i inne artykuły spożywcze bogate w azotany sprawią, że będziesz miała więcej energii. Pokarmy te otwierają naczynia krwionośne, ułatwiając rozprowadzanie tlenu po całym organizmie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze