Składniki:
dynia, mleko, ziemniczki, sól, cukier
Jak przyrządzić?
Pół dyni (lub jedną małą) wyczyścic z miąższu miękkiego i pestek, obrać ze skórki (jeśli ładna skórka, można drobno pokroić, usmażyć na głębokim oleju jak na frytki i dodawać do ryżu i sałatek :), pokroić na dowolne kawałki i gotować na wodzie (woda ma przykrywać dynię). Kiedy dynia będzie bardzo miękka, przetrzeć przez sitko i dolać do niej mleko (wg gustu, aby nie było za rzadkie - konsystencja kremu) - gotować na małym ogniu (dodać szczyptę soli i łyżkę cukru). Kiedy się zagotuje - wyłączyć.Z ziemniaczków robimy pyszne kluseczki do dyni.1/2 kg ziemniaków ugotować i zmielić, 1/2 kg ziemniaków zetrzec jak na placki ziemniaczane, dobrze odcisnąć w ściereczce. Wymieszac jedne i drugie z odrobiną soli, uformować kulki i ugotować (jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać troszkę mąki pszennej). Kluski dodać do zupki. Na talerzu można sobie dosłodzić wg uznania.
Uwagi:
Do zupy można zrobić tzw. zacierkę (kluski z mąki i wody - jak ktoś chce to tez moze dodac jajka do zacierki ;), ale z kluskami ziemniaczanymi jest "ostrzejsze" i smaczniejsze (wg mojego gustu).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | yoko-ona |