Kotlety orzechowe

Przepis kulinarny

Składniki:

- orzechy włoskie ok 50 g,
- ugotowane 4 duże ziemniaki,
- 2 cebule,
- bułka tarta,
- 1 jajko,
- pieprz sól.

Jak przyrządzić?

Kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na patelni, orzechy drobno mielimy, wcześniej ugotowane i ugniecione ziemniaki łączymy z orzechami i cebulą, dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, całość wyrabiamy na jednolitą masę, formuujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy.

Potrzebne przybory:

Młynek do zmielenia orzechów, patelnia.

Jak podawać?

Mogą z powodzeniem zastąpic mielone kotlety, jednak odpowiednio uformowane nadają sie również do wegetariańskich hamburgerów.

Uwagi:

Można je spożywać na zimno jak i na ciepło, co do doprawiania: nie żałujmy pieprzu, mozna również dodać ząbek czosnku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćdużo
AutorKate

Kotlety orzechowe: Podobne przepisy

Kotlety orzechowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy