Składniki:
- orzechy włoskie ok 50 g,
- ugotowane 4 duże ziemniaki,
- 2 cebule,
- bułka tarta,
- 1 jajko,
- pieprz sól.
Jak przyrządzić?
Kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na patelni, orzechy drobno mielimy, wcześniej ugotowane i ugniecione ziemniaki łączymy z orzechami i cebulą, dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, całość wyrabiamy na jednolitą masę, formuujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy.
Potrzebne przybory:
Młynek do zmielenia orzechów, patelnia.
Jak podawać?
Mogą z powodzeniem zastąpic mielone kotlety, jednak odpowiednio uformowane nadają sie również do wegetariańskich hamburgerów.
Uwagi:
Można je spożywać na zimno jak i na ciepło, co do doprawiania: nie żałujmy pieprzu, mozna również dodać ząbek czosnku.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Kate |