Składniki:
- brokuła (żywa może być mrożona),
- 4 jajka,
- 4-5 dużych pieczrek,
- po 3-4 ogórki konserwowe i kiszone,
- duży pęczek szczypiorku,
- majonek,
- musztarda.
Jak przyrządzić?
Rózyczki brokuł gotujemy 3-4 min. (lepiej, gdy są bardziej twarde niż miękkie, na pewno nie mogą sie rozgotować). Oddzielnie gotujemy oczyszczone pieczarki tak by były twarde(góra 5 min). Jajka gotujemy na twardo. Następnie kroimy ogórki, jajeczka i peczarki w drobną kosteczkę, szczypiorek drobniutko siekamy i dodajemy podzielone na drobne różyczki brokuł. Do wszystkiego dadajemy małą łyżeczkę musztardy i półtorej łyżeczki majonezu i mieszamy, mieszamy. Dpdajemy sól pieprz i sól i już.
Jak podawać?
Podawać przechłodzoneI POMYSŁ Pastę można wykorzysatć jako farsz do jajek. Tylko wtedy zamiast całych jajek do pasty wykorzystujemy tylko zółtka, białka faszerujemu. Wtedy należy więcej wykorzystać jajek.II POMYSŁPastę można układać w bezbarwnej salaterce jak pierzyknkę, tzn warstawami. W tym przypadku zóltka i białka jajek posiekać oddzielnie. Peferowane warstwy (od dołu): brokuły, białko, ogórek kiszony, pieczarki, ogórek konserwowy, zółtko, szczypiorek. Poprzedzielane cienkimi warstwami majonezu wymieszanego z musztardą.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Eewelina |