Sk艂adniki:
- 500 g watrobki,
- 2 lyzki oleju,
- 1 duza cebula posiekana (lub 2 male, albo ile kto lubi),
- 125 g boczku pocietego na paseczki,
- 1 lyzka maki,
- 300 ml wywaru z kurczaka lub wolowiny.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Pokroic watrobke na kawalki grubosci ok 5 mm. Rozgrzac olej na patelni i usmazyc cebule z boczkem, po czym zdjac wszystko z patelni.
2. Zwiekszyc ogien, wlasc troche oleju i smazyc watrobke, do 2 minut z kazdej strony na tym etapie, jak przedobrzymy ze smazeniem to watrobka bedzie za twarda.
3. Zmniejszyc ogien, do watrobki dodac wczesniej usmazony boczek z cebula, posypac maka i pomieszac zeby maka sie rowno rozprowadzila. Stopniowo dodawac wywar i mieszac az sos zgestnieje. Doprawic sola i pieprzem.
Potrzebne przybory:
No偶yk, deseczka, patelnia.
Jak podawa膰?
Super smakuje z ziemniakami tluczonymi i warzywkami albo ze swiezym chlebem :)
Uwagi:
Potrawa bardzo prosta, tylko naprawde nalezy pamietac, zeby watrobki nie smazyc za dlugo. Bedzie gorsza niz podeszwa od sandala ;) Wiem, bo zdarzylo mi sie to, za to koty okoliczne nie narzekaly ;)
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | kakun |