Składniki:
- 4 plastry schabu - dość grube - 3 cm,
- pasta ajwar,
- natka piertuszki,
- mała gomółka mozarelli,
- sól, pieprz,
- 3 ząbki czosnku.
Panierka:
- ciasto naleśnikowe na piwie (zamiast mleka i wody - piwko), do którego dodajemy odrobinę włoskich ziół i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Kotlety lekko rozbijamy, w każdym robimy kieszeń, przyprawiamy solą i pieprzem, także wewnątrz. Mozarellę kroimy w drobną kostkę, natkę także dość drobno, mieszamy razem. Kieszenie w kotletach smarujemy ajwarem, wkładamy farsz - ser i natkę, otwór w kotlecie powinien być nieduży. tak przygotowane kotlety maczamy w cieście naleśnikowym i wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy do zrumienienia. Po usmażeniu można wrzucić jeszcze kotlety na 15 minut do piekarnika.
Jak podawać?
Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką z pomidorów. :)
Uwagi:
Szybkie pyszne danie obiadowe, sprawdza się także przy romantycznych kolacjach!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | LATRAVIATTA |