Składniki:
- 1 kg piersi indyka,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól.
Marynata:
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- pół szklanki soku pomarańczowego,
- ząbek czosnku,
- po łyżeczce ostrej musztardy (najlepsza kozacka) i płynnego miodu.
Jak przyrządzić?
Mięso indyka umyć w zimnej wodzie, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Wymieszać jogurt z sokiem pomarańczowym, musztardąi miodem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posmarować indyka marynatą, włożyć go do salaterki, przykryć i wstawić do lodówki. Piec na grillu około 40-50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować marynatą.
Uwagi:
Palce lizać.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Dragon |