Brokuły w sosie beszamelowym

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 kwiaty brokuł,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 15 dkg sera typu rokpol,
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu,
- starta gałka muszkatałowa,
- sól,
- pieprz mielony.

Jak przyrządzić?

Brokuły gotujemy w nieosolonej wodzie do momentu kiedy będą miekkie. W tym samym czasie w niewielkim rondelku (ok 1L.) rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę cały czas mieszając. Czekamy aż mąka delikatnie przyrumieni się i w wtedy dolewamy powoli mleko uważając żeby nie zrobiły się grudki. Następnie dosypujemy rozkruszony ser i czekamy aż całkiem się rozpuści (niedopuszczając do wrzenia). Teraz dodajemy zielony pieprz, startą gałkę muszkatałową oraz sól i pieprz mielony do smaku (trzeba pamiętać, że zielony pieprz również będzie dodawać piekącego smaku) izdejmujemy z ognia.Ugotowane i dobrze odsączone brokuły kładziemy na talerze i polewamy ciepłym sosem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt15 zł
Autorrofil

Brokuły w sosie beszamelowym: Podobne przepisy

Brokuły w sosie beszamelowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy