Składniki:
- 2 kwiaty brokuł,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 15 dkg sera typu rokpol,
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu,
- starta gałka muszkatałowa,
- sól,
- pieprz mielony.
Jak przyrządzić?
Brokuły gotujemy w nieosolonej wodzie do momentu kiedy będą miekkie. W tym samym czasie w niewielkim rondelku (ok 1L.) rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę cały czas mieszając. Czekamy aż mąka delikatnie przyrumieni się i w wtedy dolewamy powoli mleko uważając żeby nie zrobiły się grudki. Następnie dosypujemy rozkruszony ser i czekamy aż całkiem się rozpuści (niedopuszczając do wrzenia). Teraz dodajemy zielony pieprz, startą gałkę muszkatałową oraz sól i pieprz mielony do smaku (trzeba pamiętać, że zielony pieprz również będzie dodawać piekącego smaku) izdejmujemy z ognia.Ugotowane i dobrze odsączone brokuły kładziemy na talerze i polewamy ciepłym sosem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | rofil |